Κτήμα Παλυβού

..ένα παλιό αγρόκτημα και πολλά αμπέλια γύρω του, μαρτυρούν μία ιστορία και μία παράδοση χρόνων, που κανείς στην οικογένεια δεν θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, και πάνω από όλα αυτά, η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, όπου η αμπελλοκαλιέργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500χρόνια.

 

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του, άκρως δυναμική εποχή του.

 

Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγω με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, έχουν να προσφέρουν απλόχερα οίνους  με ονομασία ποιότητας. 

 

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομοιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στον κάμπο οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής του κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρησης, δηλαδή σε έναν τρόπο εναλλακτικής καλλιέργειας βιολογικής γεωργίας. Τα εδάφη, αν και συχνά μικρής γονιμότητας, προσδίδουν υψηλής ποιότητας σταφύλια. Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα… Ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί ξεχωριστά. 

 

Το  Κτήμα  Παλυβού  είναι  το  πρώτο  επισκέψιμο  οινοποιείο  στην  Αρχαία  Νεμέα.  Ο αριθμός των επισκεπτών που δεχόμαστε κάθε χρόνο αγγίζει τους 20.000 οι οποίοι είναι  ξένοι και  έλληνες  επισκέπτες  ( φοιτητές , μαθητές , τουρίστες αναψυχής , οινόφιλοι καθώς και επαγγελματίες του χώρου ) . 

 

ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

20500 Αρχαία Νεμέα

(+30) 27460 24190, 27460 20191 (fax)

info@palivos.gr

http://www.palivos.gr

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ