Κτήμα Μητραβέλα

 

Το οινοποιείο Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο στη Νεμέα. Ιδρύθηκε το 1913 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

 

Η οικογένεια Μητραβέλα ήταν γαιοκτήμονες από τον 19ο αιώνα. Τα αδέρφια Ανδρέασς, Σπύρος και Νίκος αρχικά παρήγαγαν μικρές ποσότητες χύμα κρασιού ώσπου το 1945 ο Ανδρέας Μητραβέλας αναλαμβάνει την επιχείρηση και σταδιακά αυξάνει την ετήσια παραγωγή. Ο γιός του Κωνσταντίνος το 2003, αποφασίζει να συνεχίσει την μακροχρόνια πορεία του πατέρα του και με τη δική του εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια, με εκσυγχρονισμένες οινολογικές τεχνικές και καινούργιο εξοπλισμό, δημιουργεί δύο νέους τύπους κρασιών. Το πρωτοποριακό τότε "Red on Black" που πρόκειται για την 1η  Νεμέα δεξαμενής που κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά και το "Κτήμα Μητραβέλα" απο αμπέλια άνω των 40 ετών με 12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

 

Το 2010 εισάγεται στη σειρά για πρώτη φορά ένα λευκό κρασί από σταφύλια 100% Μοσχοφίλερο της ζώνης ΠΟΠ Μαντινεία. Ονομάζεται "Λεύκες", εμπνευσμένο απο το δέντρο που όταν ανθίζει, φέρνει την άνοιξη στην περιοχή που βρίσκεται το οινοποιείο. Έπειτα δημιουργείται το ροζέ “27 μέρες”, ένα φρέσκο και φρουτώδες ροζέ αγιωργίτικο με ζύμωση 27 ημερών. Το 2011, ο Κωνσταντίνος αποφασίζει να παράγει ένα super-premium κρασί, από δύο πολύ παλιά αμπελοτόπια (45-55 ετών) που θα αποτελέσει ενα κρασί ορόσημο.Το “Παλιά Αμπελοτόπια”.

 

Το σύνολο των αμπελώνων βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Νεμέας, κυρίως στις πλαγιές λόφων. Ο Κωνσταντίνος επιτηρεί περί τα 300στρ. με μακροχρόνια συμβόλαια σε συνεργαζόμενους αμπελουργούς και επιπλέον καλλιεργεί μια ιδιόκτητη έκταση 75στρ. στα οποία ελαχιστοποιεί τις στρεμματικές αποδόσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα. 

 

Τα κρασιά έχουν διακριθεί σε επίσημες γευσιγνωσίες και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το οινοποιείο εκτός από την Ελληνική αγορά, έχει και εξαγωγική δραστηριότητα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κύπρο, Γερμανία κ.α. και διαρκώς επεκτείνεται.

 

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου δεν είναι επισήμως επισκέψιμες, βεβαίως ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπλασης και κατασκευής ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου είναι στα άμεσα σχέδιά του κτήματος με προσεχώς αναμενόμενο κρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το ολοκαίνουργιο Οινοποιείο θα είναι ίσως το μοναδικό επισκέψιμο οινοποιείο εντός της πόλης της Νεμέας.

 

ΚΤΗΜΑ ΜΗΤΡΑΒΕΛΑ

Χριστοδούλου 23, Νεμέα, Κορινθία, Τ.Κ. 20500.
Τηλέφωνο: +30 274 602 3028
E-mail: info@mitravelas.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ