ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, βρίσκεται στην περιοχή των Καλαβρύτων, με την επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού να χάνεται από κάτω του.

Από το 1550 υπάρχουν επίσημα αναφορές για την ύπαρξη του μοναστηριακού αμπελώνα της Μονής Μέγα Σπήλαιο. Το μετόχι και οινοποιείο ως κτίσμα με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφημο υπόγειο κελάρι του μεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και εργάτες λαϊκοί, ορισμένοι δε από αυτούς εν ζωή περιγράφουν και αναπολούν τη «Μεγάλη Άμπελο». Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταμάτησε η καλλιέργεια του κτήματος λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών από τη Μονή Μέγα Σπήλαιο και της έλλειψης καλλιέργειας και φροντίδας.

Το 1999 οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας Cavino, Γιάννης Αναστασίου και Θεόδωρος Αναστασίου ίδρυσαν το σύγχρονο πλέον κτήμα Μέγα Σπήλαιο μετά την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου μοναστηριακού αμπελώνα στο πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης που υπέγραψαν με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Σήμερα, παράγονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τον ιστορικό αυτό αμπελώνα που βρίσκεται σε μοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από θάλασσα και μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού στην Πελοπόννησο.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, πέρα από τον ιστορικό-μοναστηριακό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου (έκτασης 10εκτάρια), διαθέτει ακόμα 3 ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή της ορεινής Αιγιαλείας στην περιοχή της Βρόσθενας (1.8εκτάρια), στην Τράπεζα (12 εκτάρια) & στο Βερίνο (2,3 εκτάρια), στους οποίους καλλιεργούνται διεθνείς ποικιλίες όπως: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Riesling – ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο κ.α.) αλλά και γηγενείς όπως (Λαγόρθι, Μαύρο Καλαβρυτινό & Μαυροδάφνη) παράγοντας εξαιρετικές ετικέτες (15 συνολικά) που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

 

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Τηλ: 26910 71555

Δ/νση: 21ο χλμ Επαρχιακής Οδού Διακοπτού – Καλαβρύτων (αμπελώνας) – Γέφυρα Μεγανίτη Αίγιο (Γραφεία)

 site: www.megaspileo.gr (ανανεώνεται αλλά βρίσκεται εν λειτουργία και το παλιό)

 e-mail: info@megaspileo.gr 

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ