Αμπελώνες Αντωνόπουλου

«Στα όνειρα γεννιούνται οι ευθύνες» σκέφτηκε κοιτάζοντας τη γη που απλωνόταν μπροστά του. Ήταν Χριστούγεννα του 1983 όταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αποφάσισε να καλλιεργήσει έναν αμπελώνα στο Βασιλικό Αχαΐας. Ένα όνειρο που ήθελε να γίνει πραγματικότητα, παρά τις ευθύνες και τις δυσκολίες που μπορεί να προέκυπταν. Επέλεξε με σοφία την τοποθεσία για το υψόμετρο, την βορεινή της έκθεση, την προστασία από τους ισχυρούς ανέμους και κυρίως το αργιλώδες έδαφος με επαρκή υπόγεια ρεύματα. Αποφάσισε να φυτέψει ποικιλίες κοσμοπολίτικα κλασικές αλλά και καθαρά ελληνικές.

Στην ορεινή Αχαΐα, στο σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 750-950 μέτρων, δημιουργείται ένα μικροκλίμα με νύχτες δροσερές και μέρες ήπια ζεστές, ιδανικό για τη σωστή, μακρά ωρίμανση σταφυλιών. 

Ο αμπελώνας αποτελείται από δύο βασικά αμπελοτεμάχια, τα Μιχαλέικα και την Αμυγδαλιά. Τα Μιχαλέικα βρίσκονται σε υψόμετρο 750 μέτρων και το έδαφος είναι κυρίως αργιλοαμμώδες. Συνθήκες ιδανικές για την καλλιέργεια ποικιλιών, όπως το Chardonnay, το Μοσχοφίλερο, το Αθήρι και το Λαγόρθι. Η Αμυγδαλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το έδαφος είναι κυρίως αργιλοπηλώδες. Εδώ καλλιεργείται το cool-climate Syrah μας, οι λευκές ποικιλίες Riesling και Μοσχάτο, καθώς και η αυτόχθονη ποικιλία Ρομπόλα.
Πιστεύουμε ότι η ορεινή αμπελοκαλλιέργεια, η εκμετάλλευση της τοπικής χλωρίδας σταφυλιών, η διατήρηση των οικοσυστημάτων και η πολυκαλλιέργεια είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή για την συνέχιση της δημιουργίας ισορροπημένων κρασιών υψηλής ποιότητας στο μέλλον.

 

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΥΔΩΝΙΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ,
25008 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΧΑΪΑΣ

Τ: +30 2610325055
E: contact@akvineyards.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ