Μπουτάρη

Το οινοποιείο της εταιρίας Μπουτάρη βρίσκεται στη Μηλιά, 8 χλμ  από την Τρίπολη. Είναι από τα παλαιότερα οργανωμένα οινοποιεία και η παρουσία του αποτέλεσε οδηγό στη διάσωση και επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Η επέκτασή του τα τελευταία χρόνια και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του, βαδίζουν παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εταιρίας στη ζώνη και εκφράζουν τη φιλοσοφία της σε θέματα ποιότητας. Στην περιοχή της Μαντινείας, η συνεισφορά της εταιρίας Μπουτάρη ήταν καθοριστική. Διαφύλαξε από εξαφάνιση μία από τις κυριότερες ελληνικές gris ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, απ’ όπου παράγεται το ΠΟΠ Μαντινεία και ανέδειξε στο έπακρο το δυναμικό της κάνοντάς το γνωστό ανά τον κόσμο.

 

Σε υψόμετρο 650 μέτρων, βρίσκεται ο τοπικός αμπελώνας Μπουτάρη, εκτάσεως 300 στρεμμάτων. Τη μεγαλύτερη έκτασή του καλύπτει η γηγενής ποικιλία Μοσχοφίλερο. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Gewurztraminer, Chardonnay και κάποιες ακόμα υπό πειραματισμό ελληνικές και ξενικές. Ο αμπελώνας είναι ξηρικός, με συνεχείς αναμπελώσεις, ενώ τα παλαιότερα αμπέλια φτάνουν την ηλικία των 48 ετών. Τα εδάφη είναι αργιλώδη και αργιλοπηλώδη, καλώς στραγγιζόμενα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και θερμό καλοκαίρι.

 

Η οινοποιία Μπουτάρη δραστηριοποιείται και στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα, από όπου παράγει οίνους της τοπικής ποικιλίας Αγιωργίτικο. Παράλληλα, στη περιοχή Ντουραμάνι Πετρίου καλλιεργείται ένας μικρός ιδιόκτητος αμπελώνας 14 στρεμμάτων όπου παράγονται πειραματικά κρασιά σε περιορισμένη ποσότητα.

 

  

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ:

8ο χλμ. Εθνικής Οδού Τρίπολης – Πύργου Μηλιά Τριπόλεως

T.K. 221 00, Τρίπολη

Τηλ.:  +30 2710 411477

Fax  : +30 2710 411777

email: mantinia.winery@boutari.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Αρκαδία

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ