Μποσινάκης Οινοποιία

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει το 1979 όταν ο Φώτης Μποσινάκης και η γυναίκα του Χριστίνα αναλαμβάνουν το δίκτυο διανομής κρασιών των γονιών τους.

 

Η αγάπη τους για το κρασί και τον τόπο τους ήταν τόσο μεγάλη που εν έτη 1992 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο. Μέσα στην καρδιά της Μαντίνειας και σε υψόμετρο 660 μ., στο μικρό χωρίο Στενό, ιδρύεται το οικογενειακό οινοποιείο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά τους Σωτήρης, Κατερίνα και αργότερα και ο μικρότερος Κωνσταντίνος. Στα χωριά Στενό, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα Αρκαδίας, εκεί όπου το μικροκλίμα ευνοεί τα σταφύλια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μαντίνειας, καλλιεργείται η κύρια ποικιλία του οινοποιείου, το μοσχοφίλερο. Από αμπελώνες με μικρή στρεμματική απόδοση (800 - 1000 κιλά / στρέμμα), που επιλέγονται προσεκτικά από την οικογένεια, προέρχεται το κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μαντίνεια» Μποσινάκης.

 

Όταν ο Σωτήρης Μποσινάκης ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση το 2009 ήξερε πολύ καλά ότι θα πρέπει να αφοσιωθεί στην “αναδιατύπωση” της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας του Mοσχοφίλερου. Προσπάθησε να αξιοποιήσει την εμπειρία της οικογένειας του και να ρίξει βάρος στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου κρασιού χρησιμοποιώντας μια από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες, δίνοντας βάση στο ιδανικό ταίριασμα ποικιλίας και γεωγραφικής προέλευσης. Αρχίζει λοιπόν να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην καλή πρώτη ύλη και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Οι πολύωρες εκχυλίσεις που ακολουθεί σαν τρόπο οινοποίησης του εξασφαλίζουν όσα περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να του δώσει το ίδιο το σταφύλι. Εμπλουτίζεται ο γευστικός και αρωματικός του χαρακτήρας αφήνοντας μια ελαφριά ροζέ χροιά στο κρασί. Οι γκρίζες προς χαλκόχρωμες ανταύγειες που συναντάτε στο ΠΟΠ Μαντίνεια Μποσινάκης είναι πια χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του. Το 2015 επιχείρησε μια 40ώρη εκχύληση σε 100% Μοσχοφίλερο από ένα μοναδικό αμπελοτεμάχιο στην περιοχή Σπασόλακας, με αποτέλεσμα την δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου την Ιέρεια, ένα ροζέ κρασί. 

 

Παραμένει πιστός στην ποικιλία του μοσχοφίλερου και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να την αναδείξει. Πάντα με βαθιά συνείδηση πως προσφέρει κάτι παραπάνω από κρασί. Προσφέρει ουσία, συντροφιά, αγάπη! 

 

ΟΙΟΝΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΣΙΝΑΚΗ

Στένο Αρκαδίας 221 00

Τηλέφωνο: 271 057 2767

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Αρκαδία

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ