Κτήμα Σταυρόπουλου

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα αδέλφια Αλέκος -καθηγητής φυσικής- και Σάκης - πολιτικός μηχανικός- φυτεύουν το πρώτο τους αμπέλι. Το κοινό τους πάθος για το κρασί δεν αποτελεί έκπληξη·  η αγάπη του Αλέκου για τη Γη και τους Καρπούς της παντρεύτηκε με τις καινοτόμες ιδέες του Σάκη και τα πρώτα βιολογικά σταφύλια γρήγορα τρυγήθηκαν. Το πάθος για  καλές οινοποιήσεις πέρασε στη νέα γενιά και έτσι, το 2017 βρίσκει το Μενέλαο –Ηλεκτρολόγο Μηχανικό– και την Ελένη –Πολιτικό μηχανικό– στο τιμόνι του Κτήματος. Από τον πρώτο τρύγο του 1997 μέχρι σήμερα τίποτα δεν έφθειρε τον οικογενειακό χαρακτήρα, κάνοντας τη μικρή επιχείρηση διαχρονικά δυνατή.

 

Στον τριάντα στρεμμάτων ιδιόκτητο αμπελώνα στη Θέση “Νησιά”,  καλλιεργούνται ερυθρές ποικιλίες, κυρίως Merlot και Αυγουστιάτης. Βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Πηνειού, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Ιονίου, περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Βιοτόπων Natura – 2000. Η γειτνίαση με το ποτάμι και τη θάλασσα, η περιορισμένη στρεμματική παραγωγή, η σύσταση του εδάφους και ο τρόπος καλλιέργειας ευνοούν την παραγωγή σταφυλιών εκλεκτής ποιότητας με ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων ποικιλιών.

 

Στον δέκα στρεμμάτων αμπελώνα στο Παλαιοχώρι, καλλιεργείται η ποικιλία Ασύρτικο καθώς και κάποιες άλλες λευκές ποικιλίες.  Η σύσταση του εδάφους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής προσδίδουν ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην ευαίσθητη αυτή αρωματικά ποικιλία. Τέλος, από τους  συνεργαζόμενους αμπελώνες στη Μαντινεία επιλέγονται σταφύλια ποιότητας για το ροζέ και λευκό οίνο Μοσχοφίλεορυ.

 

Το σύγχρονο οινοποιείο στο Παλαιοχώρι πρωτολειτούργησε το 2000. Το κτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο υπόγειο είναι ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, στο μεσαίο επίπεδο γίνεται η οινοποίηση, ενώ στο ανώτερο είναι χώρος δεξαμενών και εμφιάλωσης καθώς επίσης, και ο χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας. Το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (Οργανισμός Πιστοποίησης  ΔΗΩ).

 

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Παλαιοχώρι Ηλείας 27200

Τηλ Οινοποιείο: +302623032161 

Τηλ Γραφεία: +302621029608

Φαξ:  +302621030657

www.ktimastavropoulos.com  

Email: info@ktimastavropoulos.com

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Ηλεία

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ