Κρασιά Παναγιωτόπουλου

Για πολλά χρόνια, ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος εργαζόταν σε άλλο οινοποιείο της περιοχής. Αυτό του επέτρεπε, όχι μόνο να ικανοποιεί την αγάπη του για το κρασί, αλλά και να αποκτά πολύτιμη εμπειρία. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τα κρασιά που αυτός πίστευε. Το 1982 μαζί με το πατέρα του, παλιό αμπελουργό, αποφάσισε να υλοποιήσει το όνειρό του. Δημιούργησε μια ομάδα συνεργατών στην οποία καθένας κατέθεσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για τον στόχο που ήταν πλέον κοινός.

Λίγο πριν τον τρύγο του 2005, ολοκληρώθηκε το οινοποιείο, μέσα στο κτήμα, και άνοιξε τις πόρτες του, για να υποδεχτεί τα πρώτα σταφύλια και τους πρώτους επισκέπτες. Η πορεία ήταν πλέον χαραγμένη...

 

Ο αμπελώνας βρίσκεται στη θέση Παχυμάρι στον Πύργο Τριφυλίας, του νομού Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Τα πρώτα κλήματα φυτεύτηκαν το 1982 και ήταν από την ποικιλία Cabernet Sauvignon. Η συγκεκριμένη ποικιλία έδειχνε ήδη πολύ καλή προσαρμοστικότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά, όπως πίστευε ο Δημήτρης, όχι και όλες τις αρετές της. Στη συνέχεια, μετά και από μελέτη του δυναμικού του κτήματος, ακολούθησε η προσθήκη τριών άλλων διεθνών ποικιλιών: Chardonnay, Merlot και Syrah, γνωστών επίσης, για τα ποιοτικά κρασιά, που μπορούν να δώσουν.

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε μια δεύτερη φάση φύτευσης, όπου όμως το βάρος ήταν πλέον σε χαρισματικές Ελληνικές ποικιλίες. Η φινετσάτη Μαλαγουζιά, το ατίθασο Ασύρτικο και το βελούδινο Αγιωργίτικο προστέθηκαν και αυτά στη φαρέτρα του οινοποιού. Σήμερα ο αμπελώνας καταλαμβάνει έκταση 150 στρεμμάτων (15 εκταρίων) και καλλιεργείται αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο.

 

Σε περίοπτη θέση μέσα στον αμπελώνα (θέση Παχυμάρι, Πύργου Τριφυλίας, νομού Μεσσηνίας) βρίσκεται το οινοποιείο. Είναι συνολικά 1600 τετραγωνικά μέτρα και είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνει η αίθουσα των δεξαμενών. Μια πληθώρα δεξαμενών, διαφορετικών μεγεθών, όλων ψυχόμενων καθώς και μερικές βοηθητικές παρέχουν τη δυνατότητα να είναι τα κρασιά, πάντα τακτοποιημένα και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και ταυτόχρονα, χωριστά, ανάλογα με την ποικιλία και το αμπελοτεμάχιο.

 

ΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πύργος Τριφυλίας, Μεσσηνία, Τ.Κ. 24400

Τηλ:+30 27630-41190,  +30-693-6629080

E-mail: info@w36.gr

www.36.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Μεσσηνία

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ