Αγιωργίτικο

Ερυθρή ποικιλία που προέρχεται από τον Νομό Κορινθίας και συγκεκριμένα την Νεμέα.

 

ΠΟΠ Νεμέα:

Ερυθρά ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά από 100% Αγιωργίτικο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ζώνη ΠΟΠ στην χώρα και καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 ha σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 250 και φτάνει μέχρι τα 800 μέτρα. Η ζώνη, που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολλών διαφορετικών στυλ κρασιού, χωρίζετε ‘άτυπα’ σε τρεις υποζώνες. Την πεδινή σε υψόμετρο 250 - 300 μέτρων, την ημιορεινή στα 300 - 600 μέτρα και την ορεινή σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων. 

 

 

Στυλ:

Το Αγιωργίτικο είναι μία πολυδυναμική ποικιλία δίνοντας ευχάριστα και προσιτά κρασιά διαφορετικού στυλ. Γενικότερα τα κρασιά εμφανίζουν πορφυρό χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, βελούδινες τανίνες και σχετικά υψηλή οξύτητα. Δένουν όμορφα με την δρυ και έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν για πολλά χρόνια.

Τα ροζέ κρασιά από Αγιωργίτικο είναι τραγανά και ευχάριστα γεμάτα με αρώματα κόκκινων φρούτων, λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών. Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά δεξαμενής έχουν άφθονα αρώματα σκούρων φρούτων και μαλακές τανίνες. Η Νεμέα όμως φημίζεται για τα πληθωρικά Αγιωργίτικα με όγκο και πολυπλοκότητα, που βγάζουν όλα τα ποικιλιακά αρώματα ενώ ντύνονται όμορφα με αυτά της δρυός. Αυτά εξελίσσονται στον χρόνο, αναπτύσσοντας ακόμα πιο σύνθετο χαρακτήρα με ώριμες τανίνες και αρώματα γλυκών μπαχαρικών, πυκνού σκούρου φρούτου αλλά και σοκολάτας.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Γηγενείς Ερυθρές
Μαύρο Καλαβρυτινό
Ερυθρή ποικιλία που προέρχεται από την Ορεινή Αιγιαλεία και συγκεκριμένα τα Καλάβρυτα, όπως δηλώνει και το όνομα του.
Μαυροδάφνη
Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας αλλά και στην Κεφαλλονιά.
Μαυρούδι
Ερυθρή ποικιλία που συναντάται κυρίως στην περιοχή της Λακωνίας.  

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ