Κτήμα Εύχαρις

Το Κτήμα

Σε μια απόσταση μόλις 60 χλμ. από την πολύβουη μητρόπολη των Αθηνών κρύβεται μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Στις κυματιστές πλαγιές των Γερανείων, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην αρχαιότητα. Εδώ τα αμπέλια καλλιεργούνταν ήδη από το 1.000 προ Χριστού, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους είναι ιδανικές. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το Μεγαρέα, το γιο της Οινόης, που το δικό της όνομα τη συνδέει με τον οίνο, το κρασί.

 

Σήμερα στα Μέγαρα, στις ηλιόλουστες πλαγιές ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, περιτριγυρισμένα από ψηλά πεύκα και παλιούς ελαιώνες, σε μια έκταση περίπου 12 εκταρίων, παρατάσσονται αρμονικά τα αμπέλια της Eva-Maria Boehme και του Χάρη Αντωνίου. Χωρίζονται από μικρά μονοπάτια που στις άκρες τους φυτρώνουν δεντρολίβανο και λεβάντα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και ευωδιαστές μιμόζες, λυγερές αμυγδαλιές και ροδιές.

 

Εκτός από το κεντρικό κτίσμα, όπου στεγάζεται το σύγχρονο οινοποιείο, η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου μετατρέπουν σταδιακά μια σειρά από παλιά, εγκαταλειμμένα πατητήρια σε μικρούς ξενώνες, συνδυάζοντας αρχιτεκτονικά την παράδοση με τη σύγχρονη άνεση.

 

Ο αμπελώνας

Τα αμπέλια που φυτεύτηκαν από  το 1992 μέχρι και το 2002  με συνολικά εννιά ελληνικές  και διεθνείς ποικιλίες (Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc , ροδίτης , Chardonnay , Αγιωργίτικο , Syrah , Merlot , Grenage Rourge ) εκτείνονται σε υψόμετρο 400 μέτρων ανάμεσα στις κοινότητες Πευκενέα και Μούρτιζα στις πλαγιές των Γερανείων στα Μέγαρα Αττικής συνολικής έκτασης 120 στρεμάτων.

 

Η διάταξη τους είναι  γραμμική και ο προσανατολισμός τους προς το Βορρά, ώστε  να αερίζονται από τον βορειοδυτικό άνεμο της περιοχής και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η δημιουργία υπερβολικής υγρασίας και τα φυτά προφυλάσσονται από ασθένειες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο καλλιέργειας που ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας. Το ασβεστολιθικό  έδαφος της περιοχής είναι φτωχό αλλά  ωστόσο πλούσιο σε υπολλείματα λάβας, άμμο, ιχνοστοιχεία και απολιθωμένα όστρακα αλλά και το κλίμα της περιοχής με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπέλων. Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής (μικροί λοφίσκοι και ενδιάμεσες μικρές κοιλάδες ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες (Κορινθιακός Δυτικά και Σαρωνικός Ανατολικά) δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα ( Terroir) που χαρακτηρίζει και το παραγόμενο προιόν.

 

 «Τα αμπέλια μας είναι σαν παιδιά μας, γιατί μόνο ένα φροντισμένο αμπέλι παράγει και ποιοτικό κρασί», είναι η φιλοσοφία των δύο παθιασμένων αμπελουργών.

 

ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ

Μούρτιζα – Πευκενέας, Μέγαρα, 19 100

+30 22960 90056

e-mail: evharis@evharis.gr

+30 6944303141

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Γεράνεια

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ