Κρασιά Σκλάβος

Το Κτήμα της Οικογένειας Σκλάβου, ο αμπελώνας της Πάλλης.

 

Η οικογένεια Σκλάβου με καταγωγή τα Ντομάτα της Λειβαθούς είναι οικογένεια ναυτικών καραβοκύρηδων που στα 1700 ένας κλάδος της μεταναστεύει στην Οδυσσό της Ρωσίας και ασχολείται με την διακίνηση του σταριού με τα ιδιόκτητα εμπορικά τους πλοία. Γύρω στα 1860 βρίσκουμε τον προπάππο μας Ευρυβιάδη να διευθύνει στην Οδησσό μεγάλη Vinaria, ιδιοκτησία της οικογένειας.

 

Στα χρόνια που ακολουθούν και συγκεκριμένα στα 1919, ο παππούς Ευρυβιάδης επιστρέφει στην Κεφαλονιά  όπου στο ιδιόκτητο κτήμα (40στρ.) στην περιοχή Κεχριών της Πάλλης, φυτεύει τα πρώτα αμπέλια.

 

Με αρχή το 1990 δύο γενιές μετά, αναμορφώσαμε με τις φροντίδες και την ιδιαίτερη επιμέλεια του πατέρα μας Σπύρου τον παλαιό αμπελώνα και καλλιεργούμε με βιοδυναμική- ομοιοδυναμική μέθοδο τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και Βοστιλίδι. Το κτήμα βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας στην περιοχή της Πάλλης και πιστοποιείται από 20ετίας από τον ελεγκτικό οργανισμό της ΔΗΩ. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές βασικές διαδικασίες της ομοιοδυναμικής μεθόδου όπως η χρησιμοποίηση του ημερολογίου για την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών και τέλεση εργασιών, η χρησιμοποίηση ομοιοδυναμικών σκευασμάτων , η ενδυνάμωση του συστήματος έδαφος-φυτό-περιβάλλον και το άνοιγμα στις θετικές συμπαντικές επιρροές. 

 

Από το 2015 η ατομική επιχείρηση έχει μετατραπεί σε Ε.Π.Ε με την συμμετοχή σε  ποσοστό 50% της οικογένειας Ζησιμάτου Σ. και λειτουργεί υπό την επωνυμία ΣΚΛΑΒΟΣ –ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Ε.Π.Ε και ευρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενός επενδυτικού σχεδίου βάσει του οποίου έχει γίνει επέκταση και αναβάθμιση του παλαιού κτίσματος καθώς και προμήθεια νέου σύγχρονου οινοποιητικού εξοπλισμού.

 

Η παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις 400 περίπου κιλά το στρέμμα, τον αυτόριζο αμπελώνα, το κυπελλοειδές σχήμα διαμόρφωσης και την παλαιότητα των πρέμνων (μέση ηλικία των αμπελώνων μεγαλύτερη των 70 χρόνων). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη που έχουν δημιουργηθεί σε ασβεστολιθικό μητρικό πέτρωμα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής. Πέρα όμως από τα παραπάνω σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αμπελώνας δεν είναι ενιαίος αλλά παρεμβάλλονται δασικές εκτάσεις, ελαιώνες και εκτάσεις σε αγρανάπαυση.

 

ΣΚΛΑΒΟΣ  -  ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ

Κεχριώνας Ληξουρίου 

Κεφαλονιά 28200

ΤΗΛ/ΦΑΞ: 2671093169

e-mail: sclwines@otenet.gr

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από Κεφαλλονιά

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ